Het thema ‘seks’ binnen de therapeutische context

Tegenwoordig is seksualiteit alomtegenwoordig. We worden ermee geconfronteerd via televisie, reclame, internet en tijdschriften. Allerlei vormen van seksualiteit komen hiermee naar boven.  Daardoor is het niet vreemd dat een individu zich afvraagt: ‘Waar hoor ik thuis binnen de maatschappijnormen met mijn seksualiteit?’.

Wanneer is sekstherapie aangewezen?

Mensen contacteren doorgaans een seksuoloog wanneer hun seksuele problemen doorwegen binnen hun relatie. Deze problemen kunnen van lichamelijke, relationele of psychologische aard zijn. Veel voorkomende thema’s hierin zijn: erectieproblemen, ontrouw, seksverslaving, negatieve seksuele ervaringen, vragen rond seksuele voorkeur, afwijkende seksuele voorkeuren, verlies in zin naar seks, enz.

 

Verloop

Koppels of individuen krijgen naast voorlichting de ruimte om hun probleem uitgebreid te bespreken met de seksuoloog. Hiermee wordt er gericht op correcte informatie uitwisselen en het verbeteren van vaardigheden door te praten over seksualiteit in een taboeloze omgeving. Verder krijgt het koppel oefeningen mee naar huis die op maat zijn ontworpen om beter om te gaan met de seksuele problemen. Bij de volgende sessie worden de resultaten uit deze oefeningen besproken en ze aanwijzingen om nog eventuele correcties te maken.