Uw relatie onder de loep

Over verliefdheid en de liefde zijn al ettelijke bibliotheken vol geschreven. Op welke basis kiest iemand voor zijn respectievelijke partner? Waarom kiezen we net hem of haar uit de grote groep van mogelijke levensgezellen? Wat trekt ons aan in die andere? Wat hebben we van hem of haar nodig? Wat kan hij of zij ons bieden? Soms zijn de antwoorden op deze vragen simpel en transparant. Vaker zijn ze moeilijk en complex.

Ongeacht waarom iemand nu precies voor zijn of haar partner kiest, blijft liefde een werkwoord. Door samen een leven uit te bouwen, moet er steeds op zoek worden gegaan naar een nieuw evenwicht. Soms wordt het evenwicht dermate verstoord dat er scheuren komen in de relatie. Het koppel heeft op zo’n punt twee keuzes: Ofwel gaan ze uit elkaar, ofwel gaan ze samen voor hun relatie.

Samen werken aan uw relatie

Wanneer een koppel besluit om met elkaar verder te gaan, kunnen zij hierin ondersteund worden door relatietherapie. Er wordt van start gegaan met een kennismaking met de verschillende partijen. Ook wordt de centrale hulpvraag uitgediept. Vervolgens gaan de partners samen of apart aan het werk om het evenwicht binnen hun relatie te herstellen.

Hoe lang zo’n traject duurt, is afhankelijk van vele facetten: Welke medewerking wensen beide partners te geven? Over welk thema struikelen ze? In welke mate zijn ze klaar om aan de relatie en dus ook zichzelf te werken?

 

Doel van relatietherapie

Concreet streeft relatietherapie naar een herstel van functionaliteit en stabiliteit in de relatie tussen twee volwassen partijen. Er wordt samen naar werkbare oplossingen en compromissen gezocht waarmee beide partners, al dan niet samen, kwalitatief verder kunnen.